Lapland Noorderlicht Beste Tijd

Lapland Noorderlicht Beste Tijd

Lapland, een prachtige regio in het noorden van Europa, staat bekend om zijn adembenemende landschappen en unieke natuurverschijnselen. Een van de meest spectaculaire ervaringen die je hier kunt beleven, is het zien van het noorderlicht. Maar wanneer is nu eigenlijk de beste tijd om het noorderlicht in Lapland te bewonderen?

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis, is een natuurlijk lichtverschijnsel dat voornamelijk voorkomt in de poolgebieden. Het ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon in aanraking komen met de atmosfeer van de aarde. Dit zorgt voor een prachtig kleurenspektakel aan de hemel, met groene, paarse, roze en blauwe tinten die dansen en bewegen.

Hoewel het noorderlicht het hele jaar door te zien is in Lapland, zijn er bepaalde periodes waarin de kans op het waarnemen ervan groter is. De beste tijd om het noorderlicht in Lapland te zien, is tijdens de wintermaanden, van september tot maart.

Waarom is de winter de beste tijd?

Er zijn verschillende redenen waarom de winter de beste tijd is om het noorderlicht in Lapland te bewonderen:

 • Langere nachten: Tijdens de wintermaanden zijn de nachten in Lapland langer, waardoor er meer tijd is om het noorderlicht te zien. In de zomermaanden zijn de nachten korter en is het noorderlicht moeilijker waar te nemen.
 • Minder lichtvervuiling: Lapland is dunbevolkt en heeft weinig lichtvervuiling, waardoor de donkere nachthemel perfect is voor het zien van het noorderlicht.
 • Gunstige weersomstandigheden: In de winter zijn de weersomstandigheden in Lapland vaak helderder en minder bewolkt, wat de kans op het zien van het noorderlicht vergroot.

De beste maanden om het noorderlicht te zien

Hoewel het noorderlicht in principe het hele winterseizoen te zien is, zijn er bepaalde maanden waarin de kans op het waarnemen ervan het grootst is:

 • September: Hoewel de winter nog niet officieel begonnen is, zijn er al kansen om het noorderlicht te zien in september. De nachten worden langer en de temperaturen beginnen te dalen.
 • Oktober: Oktober is een goede maand om het noorderlicht te zien, omdat de nachten al behoorlijk lang zijn en de kans op bewolking nog relatief laag is.
 • November: November is een van de beste maanden om het noorderlicht in Lapland te bewonderen. De nachten zijn lang en de weersomstandigheden zijn vaak helder.
 • December: December is een populaire maand om Lapland te bezoeken vanwege de kerstsfeer, en het noorderlicht is ook goed zichtbaar. De nachten zijn lang en de kans op bewolking is laag.
 • Januari: Januari wordt beschouwd als een van de beste maanden om het noorderlicht te zien in Lapland. De nachten zijn lang en de weersomstandigheden zijn vaak helder en koud.
 • Februari: Februari is een andere topmaand om het noorderlicht te zien. De nachten zijn nog steeds lang en de kans op bewolking is relatief laag.
 • Maart: Hoewel de winter bijna ten einde loopt, is maart nog steeds een goede maand om het noorderlicht te zien. De nachten zijn nog steeds lang en de weersomstandigheden zijn vaak helder.

Waar in Lapland kun je het noorderlicht zien?

Er zijn verschillende plaatsen in Lapland waar je het noorderlicht kunt zien. Enkele populaire bestemmingen zijn:

 • Rovaniemi: De hoofdstad van Lapland is een uitstekende plek om het noorderlicht te zien. Het is ook de thuisbasis van de Kerstman, wat het extra speciaal maakt.
 • Abisko: Dit kleine dorpje in Zweeds Lapland staat bekend om zijn heldere hemel en is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.
 • Tromsø: Deze Noorse stad ligt boven de poolcirkel en biedt prachtige mogelijkheden om het noorderlicht te bewonderen.
 • Luosto: Dit schilderachtige dorpje in Fins Lapland biedt een prachtige omgeving en goede kansen om het noorderlicht te zien.

Als je het noorderlicht wilt zien, is het aan te raden om een georganiseerde tour te boeken. Deze tours brengen je naar de beste plekken om het noorderlicht te zien en bieden vaak ook extra activiteiten, zoals een huskytocht of een bezoek aan een rendierboerderij.

Conclusie

Als je het noorderlicht wilt zien, is Lapland de ideale bestemming. De beste tijd om het noorderlicht in Lapland te bewonderen is tijdens de wintermaanden, van september tot maart. Tijdens deze periode zijn de nachten langer, is er minder lichtvervuiling en zijn de weersomstandigheden vaak helderder. Er zijn verschillende maanden waarin de kans op het waarnemen van het noorderlicht het grootst is, zoals november, december, januari en februari. Vergeet niet om een georganiseerde tour te boeken om de beste plekken te bezoeken en te genieten van deze magische ervaring!

Over

Corina, een avontuurlijke en reislustige vrouw, heeft al een aanzienlijk deel van de wereld verkend. Van de bruisende straten van Tokio tot de serene stranden van de Caraïben, haar passie voor nieuwe culturen en ervaringen kent geen grenzen. Elke reis verrijkt haar met onvergetelijke herinneringen en verhalen, die ze enthousiast deelt met iedereen die ze ontmoet.

Plaats een reactie